Tango Canto

Leuke Online Tips

Wat moet er gebeuren wanneer een familielid komt te overlijden?

Het is altijd een moeilijke periode wanneer een familielid komt te overlijden. Er is natuurlijk het gemis van een dierbare, maar tegelijkertijd moeten er ook allerlei zaken worden geregeld. Dit kun je in veel gevallen samen met andere familieleden doen, maar helaas geldt dat niet altijd voor iedereen. Om je in ieder geval een beetje te informeren, mocht je zelf in deze situatie komen, hebben we een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor je opgeschreven.

Mensen op de hoogte stellen

Wanneer iemand komt te overlijden is het in eerste instantie belangrijk dat iedereen daarvan op de hoogte wordt gesteld. Denk in eerste instantie aan familie, maar ook vrienden en kennissen moeten even opgebeld worden om het nieuws met hen te delen. Dit doe je het liefst zo snel mogelijk, maar wanneer je zelf erg verdrietig bent kan het natuurlijk ook eventjes wachten.

De erfenis

Met een beetje geluk is het verdelen van de erfenis al door de overledene vastgelegd in een testament. Dit alles is onderhevig aan het Familie-Erfrecht, waarbij er wordt gekeken naar de wetten en regels die op erfenissen van toepassing zijn.

Iemand kan eventueel een erfenis verwerpen, en dus afstand doen van de nalatenschap. Dit moet wel met een schriftelijke verklaring bij de rechtbank. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de implicaties die hieruit voort kunnen komen.

De uitvaart

Uiteraard moet er ook een uitvaart worden georganiseerd, zodat bekenden, vrienden en familie de kans hebben om afscheid te nemen van de persoon die overleden is. Vind je dit erg lastig, dan kun je hier vaak ook hulp bij inschakelen. Van mensen die je kent, of van een externe partij. Het is wat dat betreft maar net wat je zelf fijn en prettig vindt.